İçeriğe geç

Ülkeler

Umman eğitim: ücret, vize, burs ve üniversiteler

Umman üniversite eğitimi için maliyet, vize süreci, çalışma hakkı, burslar ve üniversite seçenekleri.

Genel bakış

Umman Sultanlığı'nın az sayıda devlet kurumu (Sultan Qaboos University, University of Technology and Applied Sciences ve diğerleri) ve bir kısmı yabancı üniversitelerle ilişkili, daha geniş bir özel üniversite ve kolej grubu vardır. Devlet lisans kabulü, büyük ölçüde Ummanlı mezunlar için Yükseköğretim Kabul Merkezi aracılığıyla düzenlenir; Sultan Qaboos University'nin lisans kabul sayfaları Ummanlılar, KİK burslu öğrencileri ve mukimlerin çocukları için yolları anlatırken, lisansüstü programları yayımlanmış Ummanlı olmayan ücretleriyle uluslararası başvurucuları kabul eder. Sohar University ve Middle East College gibi özel üniversiteler öğrenim ücretlerini yayımlar ve uluslararası başvurucuları kabul eder. Arama sonuçlarında adı geçen düzenleyici kurum Oman Authority for Academic Accreditation and Quality Assurance of Education'dır (OAAAQA); ancak güncel bir kayıt listesini doğrulamak için sitesine ulaşılamamıştır.

Yayımlanan Ummanlı olmayanlara yönelik maliyetler: Sultan Qaboos University, 24 ders kredisi artı tezli çoğu yüksek lisans programı için OMR 5.600 (Ummanlı olmayan) ve doktoralar için OMR 9.800 listeler (2026 tarifesi); UTAS, uluslararası lisansüstü öğrenciler için toplam OMR 3.600-3.900 listeler; Sohar University dört yıllık lisans dereceleri için tüm program öğrenim ücretini yaklaşık OMR 9.088-10.110 olarak yayımlar; Middle East College yılda OMR 2.586-5.100 (4 yıllık program için OMR 10.343-20.400) yayımlar. Resmî bir yaşam maliyeti tahmini bulunamamıştır.

Öğrenci vizesi, yabancı öğrenciye sponsor olan lisanslı bir eğitim kurumuna Royal Oman Police tarafından verilir: gov.om sabit OMR 30 ücret listeler, pasaport en az 6 ay geçerli olmalıdır, vize çok girişlidir, girişten itibaren 1-2 yıl kalış sağlar ve kurum mektubuyla yenilenebilir; verildikten sonra 6 ay içinde kullanılmalıdır. Study in Oman portalının bir arama özeti, kurum işlemleri tamamladıktan sonra işlemin yaklaşık 10 gün sürdüğünü ekler; bu portala erişildiğinde HTTP 500 döndü. Yabancı okul belgeleri genellikle tasdik ve Bakanlık denklik mektubu gerektirir (Middle East College süreci anlatır). Alınan sayfalarda resmî bir öğrenci çalışma hakkı, eğitim sonrası kalış veya sağlık sigortası kuralı bulunamamıştır.

26 Ekim 2026 itibarıyla Birleşik Krallık FCDO sayfası (son güncelleme 22 Temmuz 2026), İran'ın 8 Temmuz'dan bu yana Umman dahil bölge genelinde saldırılar ve misilleme saldırıları gerçekleştirdiğini, daha fazla saldırının veya tırmanmanın mümkün olduğunu ve uçuş ile hava sahası aksamalarının muhtemel olduğunu bildirir. Ayrıca Umman'da terör saldırılarının göz ardı edilemeyeceğini söyler. Seyahat düzenlemeden önce kendi hükûmetinizin ve üniversitenin güncel tavsiyesini kontrol edin.

Devlet üniversitesi ücreti
Sultan Qaboos University (lisansüstü; yabancılar için lisans kontenjanları özel yollarla sınırlı): Umman vatandaşı olmayanlar için 2026 çizelgesi - 24 ders kredisi + 6 tez kredisi olan MSc OMR 5,600 (mühendislik, bilgisayar bilimi, veri bilimi, tarım, fen); sanat/sosyal bilimler MSc OMR 4,900; doktora tezi OMR 9,800 (fen/tarım/mühendislik) veya OMR 7,000 (sanat); lisansüstü diplomalar OMR 3,087-4,032. Başvuru ücreti program başına OMR 10. UTAS (uluslararası lisansüstü): kredi saati ücreti OMR 120-130, toplam OMR 3,600-3,900, artı dönem başına OMR 50 kabul ve OMR 30 kayıt. Ücretler İngilizce, köprü ve uzatma derslerini içermez.Kaynak
Aylık yaşam maliyeti
Henüz doğrulanmadıKaynak
Vize işlem süresi
gov.om elektronik adım için 'yaklaşık 4 dakika' gösteriyor. Study in Oman özeti (search snippet): kurum işlemleri tamamladıktan sonra yaklaşık 10 gün. Oturma kartı için ROP ve kurum süreleri belirtilmemiş.Kaynak
Çalışma hakkı
İncelenen gov.om, ROP veya MFA sayfalarında öğrenci istihdamına ilişkin resmî bir kural bulunamadı. ROP öğrenci vizesi, sponsor kurumla öğrenime bağlıdır; çalışma izni belirtilmemiş. Yarı zamanlı çalışmaya izin verildiğini varsaymayın.Kaynak
Başvuru dönemleri
SQU lisansüstü: öğrenim Eylül'de başlar (Petroleum Geosciences sayfasına göre ayrıca Ocak'ta bahar dönemi); 2027/28 Güz lisansüstü programları için başvuru dönemi SQU kayıt portalında 15 Ekim 2026 - 14 Ocak 2027 (2026/27 dönemi 1 Aralık 2025 - 1 Şubat 2026 idi). Sohar University: ilk dönem Eylül'de, ikinci dönem Şubat'ta. Middle East College ve UTAS kabul tarihleri getirilen sayfalarda bulunamadı.Kaynak
Dil şartı
SQU lisansüstü: tüm adaylar için IELTS Academic veya TOEFL iBT belgesi gerekli (öğretim Arapça olsa bile İngilizce gerekli); 2026/27 duyurusu, İngilizce yürütülen yüksek lisanslar için IELTS 5.5 / TOEFL 69 ile koşullu sunuma izin veriyor; SQU MSc Petroleum Geosciences sayfası: TOEFL 550 veya IELTS 6.0. UTAS lisansüstü (İngilizce): tüm becerilerde IELTS 6.0, 6 ay geçerli. Sohar University: hazırlık programının İngilizce bileşeni IELTS 5.0 (hiçbir beceri 4.5'in altında olmamak üzere), TOEFL iBT 58 / PBT 500 veya Sohar seviye belirleme sınavında 61/100 ile muaf tutulabilir. Middle East College: hazırlık İngilizcesi IELTS 5.5 ile muaf. GUtech (search snippet): IELTS 6.0, TOEFL iBT 76, Duolingo 105, Aptis Advanced 160 veya Linguaskill 170; IB/GCE mezunları muaf.Kaynak

Ücretler ve yaşam maliyeti

Devlet üniversitesi ücreti
Sultan Qaboos University (lisansüstü; yabancılar için lisans kontenjanları özel yollarla sınırlı): Umman vatandaşı olmayanlar için 2026 çizelgesi - 24 ders kredisi + 6 tez kredisi olan MSc OMR 5,600 (mühendislik, bilgisayar bilimi, veri bilimi, tarım, fen); sanat/sosyal bilimler MSc OMR 4,900; doktora tezi OMR 9,800 (fen/tarım/mühendislik) veya OMR 7,000 (sanat); lisansüstü diplomalar OMR 3,087-4,032. Başvuru ücreti program başına OMR 10. UTAS (uluslararası lisansüstü): kredi saati ücreti OMR 120-130, toplam OMR 3,600-3,900, artı dönem başına OMR 50 kabul ve OMR 30 kayıt. Ücretler İngilizce, köprü ve uzatma derslerini içermez.Kaynak
Özel üniversite ücreti
Sohar University: 4 yıllık lisans için tüm program öğrenim ücreti OMR 9,088 (Muhasebe) ile OMR 10,110 (İnşaat Mühendisliği) arası; diplomalar OMR 4,480-4,958. Middle East College (Coventry bağlantılı, İngilizce): 120 kredilik yıl başına OMR 2,586-5,100 (480 kredi için OMR 10,343-20,400); lisansüstü yıl başına OMR 3,355-4,318. Sohar'ın yayımladığı rakamların uluslararası öğrenciler için geçerli olup olmadığı belirtilmemiş. GUtech yüksek lisans/doktora toplamları OMR 13,800-15,000 (search snippet).Kaynak
Aylık yaşam maliyeti
Henüz doğrulanmadıKaynak

Konaklama

Doğrulanmış bir konaklama fiyat listesi bulunamadı. Sohar University kampüs içi ve dışı seçenekler hakkında bilgi veriyor; University of Nizwa konaklamanın ayrıca faturalandığını belirtiyor.

Toplam bütçeyi planlarken tek seferlik ve aylık kalemleri ayırın. Bütçe planlama rehberi

Vize ve oturum izni

Umman, yabancı öğrencinin sorumluluğunu üstlenen lisanslı bir eğitim veya öğretim kurumuna öğrenci vizesi verir; öğrenci tek başına başvurmaz. gov.om hizmeti OMR 30 sabit maliyetle ve şu koşullarla listeliyor: pasaport en az 6 ay geçerli ve başvuru bir eğitim kurumu tarafından yapılmış. Royal Oman Police sayfası ayrıca vizenin çok girişli olduğunu, girişten itibaren 1-2 yıl kalışa izin verdiğini, kurum mektubuyla benzer bir süre için yenilenebildiğini, verildikten sonra 6 ay içinde kullanılması gerektiğini ve Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Filipinler, Endonezya, Sri Lanka, Mısır, Sudan, Etiyopya, Suriye ve Nepal'den gelen adaylar için sağlık raporu gerektiğini belirtiyor. Study in Oman portalının bir arama özeti, kurumun önce kabul ve kayıt belgesini tamamlaması gerektiğini, vizenin ROP'un General Directorate of Residency and Passports birimince yaklaşık 10 gün içinde verildiğini, yurt dışındaki öğrencilerin 12 ay geçerli pasaport gerektirdiğini (gov.om/ROP'taki 6 ayla çelişiyor) ve vizeyi havalimanında göstermek üzere e-postayla aldıklarını, Umman'da bulunan öğrencilerin ise sponsorluk devri kullandığını söylüyor. Yurt dışından alınan sertifikalar genellikle onaylatılmalı ve Bakanlık denklik mektubu alınmalıdır (Middle East College adımları anlatıyor).

Vize işlem süresi
gov.om elektronik adım için 'yaklaşık 4 dakika' gösteriyor. Study in Oman özeti (search snippet): kurum işlemleri tamamladıktan sonra yaklaşık 10 gün. Oturma kartı için ROP ve kurum süreleri belirtilmemiş.Kaynak
Mali yeterlilik
Öğrenci vizeleri için resmî bir asgari banka bakiyesi veya bloke hesap şartı bulunamadı.Kaynak
Sağlık sigortası
Bkz. visa.healthInsurance; ulusal bir şart getirilmedi.Kaynak

Başvuru adımları

  1. Ministry of Higher Education, Research and Innovation tarafından lisanslı bir Umman kurumunda kabul ve kayıt belgesi alın.
  2. Kurum gerektiriyorsa lise sertifikasını onaylatın (ülkenizin Dışişleri Bakanlığı ve Umman büyükelçiliği) ve Bakanlık denklik mektubunu alın (Middle East College süreci).
  3. Kurum, öğrenci vizesi başvurusunu pasaport kopyası, fotoğraf ve talep mektubuyla Royal Oman Police'e (gov.om üzerindeki hizmet) iletir; ücret OMR 30.
  4. Vizeyi alın (arama özeti: e-postayla, yaklaşık 10 gün) ve verildikten sonra 6 ay içinde seyahat edin.
  5. Varıştan sonra kurum oturma kartı, sağlık/sigorta ve üniversite kimliği konusunda yardımcı olur; kart ROP'un General Directorate of Residency and Passports biriminden alınır.

İstenen belgeler

  • En az 6 ay geçerli pasaport kopyası (gov.om/ROP; Study in Oman özetine göre 12 ay)
  • Kişisel fotoğraf (gov.om; ROP iki adet 6x4 cm fotoğraf listeliyor)
  • Kurumdan, kursu ve süreyi anlatan talep mektubu / ilet mektubu
  • Kurumun yabancı öğrenci kabul etme onayı ve ticari sicil belgeleri (kurum tarafı)
  • ROP'un listelediği ülkelerden gelinmesi hâlinde sağlık raporu (Türkiye, Rusya, Kazakistan, Ukrayna, Azerbaycan bu listede yok)
  • Onaylı okul sertifikası ve denklik mektubu (kuruma özgü)

Seyahat uyarıları, yaptırımlar ve ödemeler

Ücretler
Öğrenci vizesi düzenlemek için OMR 30 sabit maliyet (gov.om, 5 Ağustos 2025'te güncellendi). ROP sayfası para birimi belirtmeden 'Thirty (30)' yazıyor. Sohar University, öğrenci göç ve vize maliyetlerinin öğrenim ücretine dahil olmadığını belirtiyor. Middle East College'ın maliyet rehberi, peşin öğrenim ücreti, depozito, vize ücreti, ikamet kimliği ücreti ve kayıt ücreti kalemlerini listeliyor; tutarlar çıkarılamadı (0 olarak görünüyor).Kaynak

Vatandaşlığa göre notlar: turkish: Türkiye, Dışişleri Bakanlığı sayfasındaki 14 günlük vizeden muaf listelerde yok; bu durum ziyaretçileri ilgilendirir, öğrencileri değil. Öğrencilerin sponsoru kurumlarıdır.; verification: yalnızca ziyaretçi listesi; russian: Rusya, Dışişleri Bakanlığı sayfasındaki 14 günlük vizeden muaf listelerde yok (ziyaretçiler). Öğrenci vizesi kurum üzerinden alınır.; verification: yalnızca ziyaretçi listesi; kazakh: Kazakistan, 14 güne kadar giriş vizesinden muaf ülkelerin ilk grubunda (pasaport 6 ay geçerli, dönüş bileti, otel rezervasyonu, sağlık sigortası, yeterli para); kalış uzatılamaz veya ikamet vizesine çevrilemez, dolayısıyla öğrencilerin yine de kurum sponsorluğunda öğrenci vizesine ihtiyacı vardır.; ukrainian: Ukrayna, Dışişleri Bakanlığı sayfasındaki 14 günlük vizeden muaf listelerde yok (ziyaretçiler). Öğrenci vizesi kurum üzerinden alınır.; verification: yalnızca ziyaretçi listesi; azerbaijani: Azerbaycan, Dışişleri Bakanlığı sayfasındaki 14 günlük vizeden muaf listelerde yok (ziyaretçiler). Öğrenci vizesi kurum üzerinden alınır.; verification: yalnızca ziyaretçi listesi

Vize danışmanlığımız

Çalışma hakkı ve mezuniyet sonrası

İncelenen gov.om, ROP veya MFA sayfalarında öğrenci istihdamına ilişkin resmî bir kural bulunamadı. ROP öğrenci vizesi, sponsor kurumla öğrenime bağlıdır; çalışma izni belirtilmemiş. Yarı zamanlı çalışmaya izin verildiğini varsaymayın.

Mezuniyet sonrası: Getirilen resmî sayfalarda mezuniyet sonrası kalış veya çalışma yolu bulunamadı.;

Kaynak

Dil şartları ve başvuru dönemleri

Dil şartı
SQU lisansüstü: tüm adaylar için IELTS Academic veya TOEFL iBT belgesi gerekli (öğretim Arapça olsa bile İngilizce gerekli); 2026/27 duyurusu, İngilizce yürütülen yüksek lisanslar için IELTS 5.5 / TOEFL 69 ile koşullu sunuma izin veriyor; SQU MSc Petroleum Geosciences sayfası: TOEFL 550 veya IELTS 6.0. UTAS lisansüstü (İngilizce): tüm becerilerde IELTS 6.0, 6 ay geçerli. Sohar University: hazırlık programının İngilizce bileşeni IELTS 5.0 (hiçbir beceri 4.5'in altında olmamak üzere), TOEFL iBT 58 / PBT 500 veya Sohar seviye belirleme sınavında 61/100 ile muaf tutulabilir. Middle East College: hazırlık İngilizcesi IELTS 5.5 ile muaf. GUtech (search snippet): IELTS 6.0, TOEFL iBT 76, Duolingo 105, Aptis Advanced 160 veya Linguaskill 170; IB/GCE mezunları muaf.Kaynak
Başvuru dönemleri
SQU lisansüstü: öğrenim Eylül'de başlar (Petroleum Geosciences sayfasına göre ayrıca Ocak'ta bahar dönemi); 2027/28 Güz lisansüstü programları için başvuru dönemi SQU kayıt portalında 15 Ekim 2026 - 14 Ocak 2027 (2026/27 dönemi 1 Aralık 2025 - 1 Şubat 2026 idi). Sohar University: ilk dönem Eylül'de, ikinci dönem Şubat'ta. Middle East College ve UTAS kabul tarihleri getirilen sayfalarda bulunamadı.Kaynak

Dil ve sınav hazırlığı

Burslar

masterÜniversite aracılığıyla

SQU postgraduate scholarship for international students

Sultan Qaboos University (Deanship of Postgraduate Studies)

Kapsam
Tam burs: öğrenim ücreti muafiyeti ve aylık harçlık; tam burslu yurt dışından gelen uluslararası öğrenciler için yıllık gidiş-dönüş ekonomi sınıfı bilet
Son tarih
Kabul başvurusuyla otomatik olarak yarışır
Uygunluk
Umman dışından gelen ve orada ikamet etmeyen uluslararası öğrenciler için; 2 yüksek lisans kontenjanı; koşulsuz kabul, tam zamanlı, yüksek lisans bursları için yüksek lisans cGPA en az 3.00/4.00; kabulle otomatik değildir.
Kaynak
undergraduateÜniversite aracılığıyla

University of Nizwa scholarship for non-resident international students

University of Nizwa

Kapsam
Burs programı (faydalar getirilen sayfada belirtilmemiş)
Son tarih
Not stated
Uygunluk
General Education Diploma veya denk diploma, asgari %75 ortalama, en fazla üç yıl önce alınmış; başvuruda yaş 23'ü geçmemeli; sağlık açısından uygun.
Kaynak
lisans, lisansüstüÜniversite aracılığıyla

GUtech International Student Scholarship

German University of Technology in Oman

Kapsam
Yüksek nitelikli uluslararası adaylar için öğrenim ücretinin %20'sine kadar; bazı yüksek lisans programlarında %50'ye kadar
Son tarih
Not stated
Uygunluk
GUtech sayfalarının arama özetlerinden (site araştırma aracına kapalı).
Kaynak

Şehirler

Sohar

Üniversiteler

Sultan Qaboos University

Seeb (Al Khoud) · Devlet

2026 çizelgesi (Umman vatandaşı olmayanlar): çoğu MSc OMR 5,600 (24+6 kredi), sanat MSc OMR 4,900, yalnızca derslerle MSc OMR 5,292, doktora OMR 7,000-9,800, lisansüstü diplomalar OMR 3,087-4,032; OMR 10 başvuru ücreti.

University of Technology and Applied Sciences (UTAS)

Muscat (11 şube) · Devlet

Uluslararası lisansüstü ücretler: kredi saati OMR 120 (MBA, Digital Transformation, Customs and Taxation, TESOL M.Ed.) veya OMR 130 (mühendislik, enerji, gıda güvenliği); toplamlar OMR 3,600-3,900; kabul ücreti bir kez OMR 50; kayıt dönem başına OMR 30.

Sohar University

Sohar · Özel

4 yıllık lisans için tüm program öğrenim ücreti OMR 9,088-10,110; diplomalar OMR 4,480-4,958; ödeme %100 nakit veya kayıttan önce %50 nakit + %50 ileri tarihli çek. Vize/göç masrafları, yaşam giderleri ve ders kitapları dahil değildir.

Middle East College

Muscat (Knowledge Oasis) · Özel

Maliyet rehberi (OMR): mühendislik yılda OMR 2,586-5,100 (480 kredi için 10,343-20,400); bilgisayar bilimi OMR 2,915; işletme OMR 3,101-3,514; lisansüstü yılda OMR 3,355-4,318; hazırlık İngilizcesi yılda OMR 658. Gösterge niteliğindedir ve yıllık gözden geçirmeye tabidir.

German University of Technology in Oman (GUtech)

Muscat · Özel

University of Nizwa

Nizwa · Özel

Dhofar University

Salalah · Özel

A'Sharqiyah University

Ibra · Özel

University of Buraimi (formerly Al Buraimi University College)

Al Buraimi · Özel

Muscat University

Bawshar · Özel

Majan University College

Ruwi · Özel

National University of Science and Technology (NUST)

Sohar / Muscat · Özel

Oman Tourism College

Muscat

Arab Open University - Oman

Muscat (Seeb) · Özel

Gulf College

Muscat (Seeb) · Özel

Muscat College

Bawshar · Özel

Modern College of Business & Science

Bawshar · Özel

College of Banking and Financial Studies

Bawshar

Military Technological College

Muscat (Seeb) · Devlet (diğer bakanlık)

Mazoon College

Muscat (Seeb)

Sur University College

Sur

International College of Engineering and Management

Muscat (Seeb)

Scientific College of Design

Muscat (Seeb)

Oman College of Management and Technology

Muscat (Seeb)

Global College of Engineering and Technology

Bawshar

College of Sharia Sciences

Muscat (Al Khuwair, Bawshar) · Devlet

Tüm üniversiteler

Resmî kaynaklar

Sık sorulan sorular

Bu sayfadaki bilgiler resmî kaynaklardan derlenmiştir ve belirtilen tarihte doğrulanmıştır. Ücret, tarih ve vize koşulları sık değişir; başvurmadan önce resmî kaynakları kontrol edin. Boş görünen alanlar henüz doğrulanmamıştır; güncel bilgiyi danışmanımızdan isteyebilirsiniz.

Hedefinize uygun yolu birlikte planlayalım

Ücretsiz ön görüşmede profilinizi, bütçenizi ve hedeflerinizi değerlendirir, size uygun ülke ve üniversite seçeneklerini netleştiririz.